ul. Rumunská 12, Praha

ul. Rumunská 12, 120 00,
Praha 2, Česká republika

ul. Rumunská 12, 120 00,
Praha 2, Česká republika

Trápí vás podkožní akné? Poradíme vám, jak se zbavit jizev

Trápí vás podkožní akné? Poradíme vám, jak se zbavit jizev

Podkožní akné je jev, který trápí nejen teenagery v období dospívání. Vzniká pod kůží hromaděním kožního mazu. Poradíme vám, jak se zbavit akné bezpečně.

Podkožní akné

Podkožní akné - tento běžný pojem zahrnuje akné, typické pro dospívání, jehož hlavní příčinou je hromadění mazu pod kůží a má nejčastěji podobu černých teček nebo červených pupínků, v horších případech se jedná o hluboké podkožní záněty. Poradíme vám, jak se zbavit akné a nežádoucích jizviček, které na obličeji a po akné na čele často zůstávají.

Co je podkožní akné?

Podkožní akné je hovorový výraz, který se neobjevuje v odborné, lékařské a ani vědecké nomenklatuře. Označuje dermatózu charakterizovanou malými hrudkami naplněnými mazem pod kůží. Takzvané podkožní akné je jedním z nejběžnějších typů onemocnění pleti.

Podkožní akné je považováno za dermatózu střední intenzity, silnější forma komedonu. Je však mnohem složitější jej vyléčit. Klasické podkožní akné při absenci hnisavých lézí nezanechává žádné jizvy. Pokud se však na obličeji pod kůží objeví cysty naplněné hnisem, zvyšuje se riziko vzniku nevzhledných jizev, které může pomoci vyhladit například chemický peeling. Akné na obličeji ošetřujte vhodnou kosmetikou.

Image

Jak vypadá podkožní akné?

Podkožní akné se projevuje velmi charakteristickým způsobem, takže je obtížné zaměnit jej s jinou dermatózou. Předpokládá se, že nejčastěji se podkožní pupínky tvoří v T-zóně (čelo, nos, brada), podobně jako u běžného akné a černých teček. Stejně tak se vám může objevit toto akné na zádech, kolem výstřihu nebo na spáncích.

Přebytek kožního mazu produkovaného ve spojení s nahromaděnou zrohovatělou kůží a každodenní špínou (pot, slzy, zbytky kosmetiky, make-up, pyl v životním prostředí) je nepřímým důvodem, proč vzniká podkožní akné. Přímou příčinou jejich vzniku je zase to, že v důsledku usazování nečistot pod povrchem kůže se mazové žlázy zapouzdřují, zvětšují objem buněk nebo jednoduše akumulují pevné látky pod kůží. Výsledkem je podkožní akné na čele či v jiné části těla. Dalšími příčinami vzniku podkožního akné mohou být:

  • nevhodně zvolená kosmetika
  • zvýšená tvorba mazu
  • neodborně vymačkávané akné
  • užívání některých typů léků
  • hormonální změny
  • psychický stav

Jak se podkožního akné zbavit?

Pupínky byste rozhodně neměli mačkat, protože zanechávají trvalé tmavé jizvy. Pokud se vám objeví podkožní akné na obličeji nebo akné na čele či zádech, dejte mu čas. Některé pupínky se po několika dnech vstřebávají, jiné zase vystoupí na povrch, kde je snadněji odstraníte.

V případě podkožních pupíků, které jsou známkami akné, je důležitá náležitá péče, především důkladné čištění pokožky obličeje a pravidelná exfoliace pokožky, kterou postihlo podkožní akné. Dalším krokem je aplikace dermokosmetiky. Pokud vás trápí podkožní akné dlouhodobě, je vhodnou metodou léčby chemickým peelingem. Ten nezanechává po sobě žádné stopy.

Pokud jde o podkožní akné na obličeji způsobené virovou infekcí, je nutná farmakologická léčba, před níž samozřejmě musí být stanovena odborná diagnóza. Stává se také, že kromě předepsaných léků lékař také doporučuje použití přípravků pro atopiky, které rychle eliminují takové kožní léze. V případě, že se vám podkožní akné na zádech nebo na obličeji objevuje při menstruačním cyklu, může vám lékař předepsat antikoncepci, která podkožní akné zmírňuje.

Abyste se vyhnuli vzniku podkožního akné, je důležitá řádná hygiena a pravidelné odličování pleti, vyhýbejte se cukru a tučným jídlům, omezte alkohol a cigarety, dopřejte si dostatek spánku i kvalitní kosmetiku. Rovněž je důležitá dostatečná hydratace a pravidelný spánek, rozhodně se akné nedotýkejte rukama.

Image

Podkožní akné a odstranění jizev

Jak se zbavit akné a nežádoucích jizev? Vzhledem k tomu, že jsou podkožní akné velké a často velmi hluboké záněty, s velkou pravděpodobností vám zůstanou jizvy, také nežádoucí červené fleky a drobné výstupky či hrbolky. S pomocí vhodně zvolené kosmetiky nebo s pomocí estetické dermatologie lze projevy podkožního akné výrazně zmírnit.

V případě, že vám zůstanou jizvy na obličeji po podkožním akné nebo nevíte co je příčinou jeho vzniku, je vhodná konzultace s odborníkem.

logo

BEAUTYSHAPE Clinic
Klinika estetické medicíny.
Profesionální estetické služby‎, zkušení lékaři, příjemné prostředí, špičkové vybavení.
Pracujeme v oblasti krásy od roku 2004

Naše služby

KONTAKTY

ul. Rumunská 12, 120 00, Praha 2, Česká republika